Pages

Kielenhuollon kurssille

Tänään ilmoittauduin kolmen opintopisteen kielenhuollon kurssille (XKV0012), joka suoritetaan itseopiskeluna. Opetusohjelmassa kerrotaan, että kurssi soveltuu liitettäväksi Jyväskylän yliopiston (mm.) sosiaalityön tutkintoon, joko pakolliseen tai valinnaiseen kirjoitusviestinnän osioon. Opinto-oikeutta on 31.7.2010 saakka. Ennustan, että palautan viimeisen tehtävän 31.7.2010 klo 23.30, sillä juuri näin kävi sosiaalityön perusopintojen kanssa. Taidanpa psyykata itseni uskomaan, että viimeinen opinto-oikeuspäivä onkin 31.12.2009. Mielettömän ovelaa!

Kurssit ovat toki maksullisia, opetus ei tietenkään voi olla ilmaista. Hyvä puoli on se, että tiedän melkoisen tarkkaan, miksi käyn työssä...! Ei kun oikeasti hyvä puoli näissä maksuasioissa on se, että hintavammat kurssit laskutetaan kahdessa tai kolmessa erässä. Tämä kurssi maksaa 85 euroa ja se maksetaan kertaheitolla.

Kielenhuollon kurssiin vielä palatakseni odotan tätäkin kurssia innolla. Pidän kirjoittamisesta ja mielestäni kielenhuolto on aina tarpeellista. Enimmäkseen kirjoittelen kirjalliset tehtävät musta tuntuu-periaatteella, sillä ne oikeat kielioppisäännöt tuppaavat usein unohtumaan. Olen lukenut kirjoja viisivuotiaasta lähtien ja uskoisin, että äidinkieli on siitä syystä melko mukavasti tuolla selkärangassa, mutta kun mieluummin kuitenkin haluaisin tietää säännöt kuin arvailla niitä. Tieteellisellä kirjoittamisella on tietysti muitakin vaatimuksia kuin kielioppisääntöjen osaaminen ja niitäkin minun tulee vielä harjoitella. Toistaiseksi en ole kovin tarkasti selvillä kurssin sisällöstä, mutta esittelyssä kerrotaan, että opiskelija perehdytetään lähdemateriaalien avulla nykyisen kielenhuollon osa-alueisiin, normeihin ja suosituksiin.

Näitä äidinkielen opintoja en pelkää tai jännitä. Mutta se ruotsi ja englanti...! Minulla on autossa lukiotason englannin ja ruotsin cd-levyjä ja yritän kuunnella niitä työmatkoilla mahdollisimman paljon. Harmi vaan, kun ajellessa on niin himputin mukavaa kuunnella suomenkielistä musiikkia!

btemplates

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Ulla,

varmaan jokaiseen musiikkimakuun löytyy myös selkeästi englantia artikuloivia laulajia - siinä saisit kielikylpyä mukavasti kuin huomaamatta ;-) Muistan itse oppineeni paljon kuuntelemalla esim. Carpentersia, Simon & Garfunkelia, Cat Stevensia yms. Sanoista saa selvää eikä kieli ole ylikoukeroista.

t. Teija

Ulkka kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Ei muuta kuin tutkimaan omia ja kirjaston kokoelmia!

Lähetä kommentti