Pages

Ulla Laine esittäytyy

Hei!

Olen Ulla Laine ja tällä hetkellä eli elokuussa 2009 ikävuosia on plakkarissa 44. Olen 14-vuotiaan tytön äiti ja onnellisesti naimisissa. Asun pienen perheeni kanssa Forssassa keltaisessa puutalossa. Ikkunoistamme näkyy metsiä, peltoja, latoja, taloja, pieni järvi sekä valtatie 10, jota pitkin pääsee ajelemaan mukavasti Hämeenlinnaan tai Turkuun.

Työskentelen Ypäjän kunnassa perhetyöntekijänä. Valmistuin sosiaalikasvattajaksi vuonna 1993 Elimäen sosiaalialan oppilaitoksesta. Annoin itselleni luvan jatkaa opintoja, kun tyttäreni saavutti kymmenen vuoden maagisen virstanpylvään. Hakeuduin Hämeen Ammattikorkeakouluun päivittämään tietojani ja opiskelin työni ohella noin kaksi ja puoli vuotta Hämeenlinnassa Lahdensivun toimipisteessä. Sosionomi-opintojen parasta antia oli se, että sain tutustua sosiaalipedagogiikkaan, joka on siitä lähtien ollut minulle erittäin läheinen ja rakas teoria. Sosionomi AMK -tutkinnon sain valmiiksi kesäkuussa 2007. Opiskelu oli mielenkiintoista, antoisaa, ihanaa ja toisinaan rankkaa. Päätin tuolloin, että nyt pidän ainakin kahden vuoden hengähdystauon ja keskityn vain perheeseeni, työhöni ja muihin harrastuksiini.

Tosiasiassa ei mennyt kuin hetki, kun ryhdyin suunnittelemaan mitä seuraavaksi opiskelisin. Syyspuolen toivuin AMK-opinnoistani ja kevään koittaessa selvittelin elämäntilanteeseeni sopivia opintomahdollisuuksia. Löysin avoimen yliopiston ja syksyllä 2008 ilmoittauduin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen suorittamaan sosiaalityön perusopintoja. Valintani oli Kokkola, koska Chydeniuksessa painopisteenä on aikuiskoulutus.

Koska sosionomit saavat sosiaalityön perusopinnoista 15 op hyväksilukuja, minulle jäi suoritettavaksi vähältä kuulostavat 10 op. Olikohan kyse "kisaväsymyksestä," sillä minulla meni kokonainen lukuvuosi siihen että sain kaikki kurssit suoritettua. Tosin lisäksi suoritin yleisopintoina kolmen opintopisteen Tiedonlähteet ja tiedonhaku -verkkokurssin. Molemmat opintokokonaisuudet pystyi tekemään etäopiskeluna, joka on tällä hetkellä minulle lähes ainoa tapa opiskella. Yhden kirjallisen tentin kävin tekemässä Hämeenlinnassa, muutoin opiskelin kotoa käsin ja olin luennoilla mukana tietokonevälitteisesti. Verkkoluennot, verkkokurssit ja erilaiset kirjalliset tehtävät ovat kätevä tapa opiskella, kun opiskelijan ja oppilaitoksen välillä on matkaa noin 415 kilometriä. Chydeniuksen henkilökunta on osoittautunut ystävälliseksi ja auttavaiseksi. Apua ja neuvoja olen saanut aina kun olen tarvinnut ja mikä parasta: erittäin nopeasti. Tentaattorit ovat olleet ymmärtäväisiä ja suhtautuneet aikuisopiskelijan siviilikiireisiin joustavasti. (Epäilenpä, että palautin lähes kaikki tehtäväni enemmän tai vähemmän palautuspäivämäärän jälkeen.)

Elokuussa 2009 ilmoittauduin opiskelemaan perheopintoja (25 op) joita odotan innolla, sillä uskon saavani kurssien myötä uusia näkökulmia omaan työhöni. Haaveissani siintävät sosiaalityön aineopinnot, mutta ainakaan tällä hetkellä en saa niitä järjestymään. Aikeitani hidastaa tämä fyysinen välimatka, sillä aineopintoja ei voi suorittaa kokonaan etänä. En kuitenkaan lannistu, vaan suorittelen nyt omassa tahdissani erilaisia kursseja, jotka myöhemmin käyvät mm. sivuaine- ja valinnaisiksi opinnoiksi. En siis voi kieltää, etteikö yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto kiinnostaisi, mutta opintielle tulevat esteet on ylitettävä yksi kerrallaan, jotta haaveeni voisi toteutua. Välimatkan lisäksi haasteita tuovat mm. käytännön harjoittelun järjestyminen ja kieliopinnot, sillä olen sekä englannin että ruotsin kielessä täysi tumpelo.

Pyrin kertomaan täällä avoimen yliopiston blogissa viikoittain, miten opintoni sujuvat. Toivon, että te uudet aikuisopiskelijat saisitte intoa ja opastusta tuleviin opintoihinne. Näistä blogi-teksteistä saat omakohtaisiin kokemuksiini perustuvaa autenttista tietoa opiskelun ihanuudesta ja haasteista. Tunnelmat tulevat luultavasti vaihtelemaan laidasta laitaan. Luvassa on epätoivoa, hammasten kiristystä, väsymystä sekä mieleni avartumista, iloa ja onnea.

Odotan mielenkiinnolla kirjoittajaparini Susannan tekstejä, sillä ensinnäkin hänen kirjoitustyylinsä on oikein mukava ja lisäksi hän on ryhtynyt opiskelemaan sosiaalityön aineopintoja, joihin minäkin sitten joskus toivon mukaan pääsen osallistumaan. Tulen lukemaan tarkasti hänen blogi-tekstejään - onhan hän tavallaan raivaamassa tietä myös minun tuleville opinnoilleni.

Syyskesäterveisin ja onnea opintoihisi toivottaen:

Ulla Lainebtemplates

9 kommenttia:

Susanna Muhonen kirjoitti...

Voi Ulla :) Oli niin ihanaa lukea toisen opiskelijan tunnelmia, että aivan innostuin ;)
Kiva, että opiskelet seuraavaksi perheopintoja, minä itse tykkäsin niistä kovasti ja uskon, että niistä on tulevaisuudessa meille molemmille hyötyä.
Sinähän olet kovasti opiskellut. Unelmat pitää aina toteuttaa, vaikka ne olisivatkin aika suuria. Avoimen yliopiston opinnot ovat juuri siksi niin hyviä, koska opintojansa voi rakentaa kuin palapeliä. Yksi pala kerrallaan ja sitten yks kaks tulevaisuudessa palapeli onkin valmis :) Elämässä on kiva olla haastetta ja aina pieni tuli hännän alla.Lopussa tuli niiiiiiin hyvä mieli kun sanoit mielenkiinnolla seuraavasi kirjoitteluani :)
Ihan samat sanat Ulla sinulle. Uskoisin, että uutta puhtia opiskeluihin antaa vertaistuki, jota varmasti annamme toisillemme ja muille opiskelijoille, jotka meitä lukevat.Uskon, että suurta lohtua tulet saamaan siitä, että et varmasti ole kaikista tumpeloin kielissä, koska sen tittelin ansaitsen minä, heh :) Jännityksellä odottelen englannin kursseja, hui.. Laitetaan toisillemme myös jossain vaiheessa sähköpostia. Soittaakin saa, mutta itse henkilökohtaisesti olen enemmän sellainen viestin kirjoittelijaluonne :D
T. Susanna

Ulkka kirjoitti...

HEIPPA!

Tämä blogiin kirjoittelu ja tekstien lukeminen tuntuu todella mukavalta jo nyt! Ilmoittauduin hommaan mukaan, koska ajattelin tämän olevan hyvä henkireikä kaiken opiskelun, työn, perhe-elämän ja muun elämän keskellä ja sitä se varmasti tulee myös olemaan.

Olen samaa mieltä kanssasi tuosta vertaistuesta. Ja mahtavaa, että minulla on kohtalotoveri näissä kieliopinnoissa. Uskon, että aika moni arastelee yliopisto-opintoja juuri kielten opiskelun vuoksi. Saas nähdä kuinka meitin sitten niissä käy. Rutkasti onnea sinulle sinne englannin kurssille. Minä säästän niitä hieman myöhäisempään vaiheeseen.

Sähköpostia voidaan laittaa aina tarvittaessa. Hassua, ponkaisin tässä välillä Facebookiin katsomaan oletko siellä ja siellä oli sinulta kaveripyyntö, jonka heti vahvistin. Se on mukava tapa pitää yhteyttä ja kuulla kuulumisia. Joten kuulemisiin ja tsemppiä! T: Ulla

Anonyymi kirjoitti...

Hei Ulla ja Susanna!

Tosi mukava lukea juttujanne! Hehee, hauskaa seurata, kumpi nyt sitten lopulta onkaan "tumpelompi" kieliopinnoissa - saitte hymyn nousemaan kasvoille :-)

Mutta ihan tosi, osuitte naulankantaan: kieliopinnot askarruttavat monia opiskelijoitamme. Mutta monet ovat iloisesti yllättyneet, kun ei ne kurssit niin kamalia olleetkaan, vaan siellä saattoi olla jopa ihan hauskaakin. Sen lisäksi, että myös oppi käyttämään kieltä. Kieliopinnoista on ihan oikeasti myös hyötyä ja tukea opintoihin, jos vaan ajoittaa ne oikein. Monilla kursseilla kurssitehtävät voi liittää johonkin oman ns. pääaineen tehtävään: esim. Academic reading -kurssin lopputyönä voi tehdä tiivistelmän oman alan tenttikirjasta, joka on joka tapauksessa luettava...jne.

Tsemppiä siis kielipintoihin ja muihinkin! Odotan innolla seuraavia kirjoituksianne!

t. Teija, avoimen yliopiston suunnittelija

Ulkka kirjoitti...

No hei Teija!

Kiitos kannustavista sanoistasi.

Kysyisin sinulta, että voiko kandidaatin/maisterin tutkinnon suorittaa hyväksytysti, jos näissä kieliopinnoissa (englanti ja ruotsi)saa välttävän arvosanan? Ja miten kieliopinnot arvioidaan? Ihmettelenpä vain, että miten kummassa voisin saada edes välttävän.

Terveisin nimimerkki:
"Lyön vaikka vetoa että olen se tumpelompi"

Susanna Muhonen kirjoitti...

Kiitos Teija kommentistasi.
No sen uskon, että varmasti ainakin minulla tulee olemaan hauskaa kieliopinnoissa, sitä en edes epäile :D osaan nimittäin nauraa itselleni :) Uskon toki, että kieliopinnot, kuten muutkin opinnot on tarkoitettu ihan meille kaikille tavallisille ihmisille. Kaikki opinnot siis saa varmasti suoritettua, vaikka ei kaikessa hyvä olisikaan...

Hyvä Ulla kun kysyit noista kielten arvosanoista? Minua kiinnostaa muidenkin opintojen kohdalla se, kuinka hyvin pitää opinnot saada suoritettua, että pääsee aikanaan maisteriopintoja suorittamaan? Onko joku raja/keskiarvo vai mikä...? Opintohalut ovat kovat :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas Susanna ja Ulla!

Tutkinnon saamista se ei estä, jos kielikurssit on suoritettu nippanappa hyväksyttävästi. Riittää, että saa tutkintoon kuuluvat kieliopinnot suoritetuksi hyväksyttävän rajoissa. Sitä tässä vaan epäilen, miten ihmeessä kykenisitte tekemään ne rimaa hipoen eikä yhtään paremmin ;-) Ja kun se kieliopintojen suurin hyöty koko elämänkaaressa ei ehkä ole muutama kirjan tutkintopaperissa, vaan kaikki ne ovet ja kokemukset ja ilot, joita kielitaito voi avata...

Arvioinnista vielä: Jyväskylän yliopistossa asteikolla hyväksytty - hylätty arvioidaan mm. äidinkielen kirjoitus- ja puheviestinnän kurssit, ruotsin ja englannin valmentavat kurssit sekä Academic Reading. Communication Skills -kurssin hyväksytty suoritus arvioidaan asteikolla 1-5 ja Akademisk svenskan hyväksytty suoritus asteikolla tyydyttävät - hyvät tiedot (ruotsissa annetaan erilliset arvosanat suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta). Kokkolan yliopistokeskuksen ruotsin ja englannin kurssien kuvauksissa on yleensä linkit tarkempiin arvointikuvauksiin. Lisäksi opettaja käy arviointia läpi kunkin kurssin alussa.

Ja uskokaa pois, monet opskelijat epäilevät ennen kurssile tuloaan, että pääsenköhän ollenkaan läpi. Mutta todellisuudessa niitä, jotka eivät pääse kursseista läpi on vähän, ja usein niissäkin tapauksissa mukana voi olla täysin korjattavissa olevia esteitä.

Rohkeasti vaan kursseille!

t. Teija, avoimen yo:n suunnittelija

P.S. Muissa opinnoissa päästäkseen jatkamaan seuraavalle "tasolle", esim. perusopinnoista aineopintoihin, on saatava perusopintokonaisuudesta vähintään hyvät tiedot. Sitten taas maisteriopintoihin päästäkseen kussakin valinnassa on omat valintakriteerinsä.

Ulkka kirjoitti...

Kiitos Teija lisätiedoista ja lohdullisista sanoistasi kielten oppimisen suhteen. Onneksi haasteet ja esteet on tehty voitettaviksi.

Susanna Muhonen kirjoitti...

Kiitos Teija :) Asia selvä :D

T. Susanna

Tommy543 kirjoitti...

We provide papers with zero plagiarism. The combination of in-depth research and https://essaysrescue.com/slader-review/ strict compliance with the given requirements is what our qualified specialists with decent awareness of various spheres guarantee.

Lähetä kommentti