Pages

Opiskelu ja oppimistavat

Tulipahan tässä mieleeni, kuinka tärkeää on saada opiskella tavalla, jolla parhaiten oppii.

Avoimen yliopiston opinnoissa on paljon erilaisia suoritusvaihtoehtoja. Vaihtoehtoina ovat tentit, oppimistehtävät ja verkko-opinnot eri muodoissaan. Luentoja voi kuunnella paikan päällä, osallistua luentoihin verkossa tai kuunnella ne tallenteina. On erittäin tärkeää, että jokaisen on mahdollista valita millä tapaa opintonsa suorittaa, sillä oppimistyylejäkin on erilaisia. Toiset oppivat parhaiten kuuntelemalla, toiset näkemisen avulla ja toiset kokeilemalla käytännössä.

Oma oppimistapani on kinesteettinen/visuaalinen. Parhaiten opin asioita tekemällä. Niin ne jäävät mieleeni. Yliopisto-opinnot ovat pääosin teoreettisia asioita, joita ei kaikkia voi käytännössä heti kokeilla. Minä voin onneksi hyödyntää visuaalista oppimistani opinnoissani. Luentoja kuunnellessani teen lyhyet muistiinpanot. En halua kirjoittaa kaikkea ylös. Kuulon kautta oppiminen on minulle haasteellista. En osaa/pysty keskittymään vain kuuntelemaan. Pidän siitä, että luennoitsija antaa monistemateriaalia luennon teemoista. Erittäin mukavaa on, jos luennoitsija näyttää luennon tueksi värikkäitä ja havainnollistavia kalvoja.

Opiskelen mielelläni rennosti, enkä useinkaan jaksa keskittyä "istu ja kuuntele"-tyyliseen opiskeluun. Minulle on tärkeää, että saan välillä liikkua ja esim. juoda samalla kahvia. Eli oppimistyylini on holistinen.

Osan luennoista haluan kuunnella tallenteina, että saan vaihtelua. Mikäpä mukavampaa, kun saa kuunnella luentoja omalta kotisohvalta. Luentojen tallenteet ovatkin mahtava vaihtoehto "live"-luennoille senkin vuoksi, että aina ei pääse luennoille juuri silloin, kun ne järjestetään. Luentoja on myös kätevä kerrata tallenteiden avulla.

Itse valitsen usein kirjallisen tehtävän tentin sijaan. On tärkeää saada valita omaan oppimiseen sopivat opiskelutavat. Jos et ole varma, mitkä tavat tuntuvat hyviltä, kokeile reippaasti kaikkia vaihtoehtoja. Kannattaa myös tutustua esim. netissä erilaisiin oppimistyyleihin ja -tapoihin

Opinnot antavat paljon onnistumisen kokemuksia. Oman itsensä arvostaminen ja uskaltautuminen käyttämään omia kykyjään ovat tärkeitä asioita. "Miksen juuri minä!"
Muista myös "armahtaa" itseäsi. Aina ei voi saada huippuarvosanoja.

Opintoja aloittaessasi suunnittele ja aikatauluta opintosi. Tee esim. Hops (henkilökohtainen opintosuunnitelma) ja yritä pitää suunnitelmistasi kiinni. Hyvin suunniteltu on jo osittain tehty. Tärkeää on muistaa, että opinnot on tarkoitettu "tavallisille ihmisille" :)

Pidä tärkeänä yrittää parhaasi ja arvosta taitojasi. Tiedosta jollakin tasolla myös haasteellisemmat oppimisalueesi, mutta älä anna niiden pysäyttää sinua, vaan harjaannuta itseäsi. KUKAPA MUU KUIN SINÄ ITSE!

btemplates

2 kommenttia:

Sara kirjoitti...

Erittäin hyvää ja mielenkiintoista pohdintaa! Itse odotan kauhulla taidehistorian kirjatenttejä, joihin täytyy lukea yli tuhat sivua tekstiä per koe. Kirjatentit eivät ole paras ratkaisu oman oppimistyylini kannalta, mutta tässä tapauksessa ei ole vaihtoehtoja. Onneksi historian kursseilla on monesti useampikin suoritusvaihtoehto. Mieluusti itsekin valitsen kirjallisen tehtävän tentin sijaan.

Susanna Muhonen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi :) Onpas sinulla isoja lukemisurakoita edessä, hui. Se on totta, ettei kaikissa opinnoissa aina ole suoritusvaihtoehtoja. Minulla itsellänikin, kuten mainitsinkin, on hieman hankalaa suorittaa opintoja tenttimällä, mutta kaikesta selviää aina.
T. Susanna

Lähetä kommentti